Brand Story,  Robert Piguet

Robert Piguet – the Brand Story

Born in 1898 to a prominent banking family in Switzerland, Robert Piguet’s professional pursuits displayed themselves early on. Demonstrating a passion for fashion, not finance, however, Piguet immigrated to Paris, in 1918, to the great disappointment of his parents. His departure would not be in vain, as the young creative genius soon became a major figure in the heyday of Haute Couture, first studying under the great houses of Poiret and Redfern, and ultimately opening his own atelier on the coveted Rond-Point des Champs Élysées.

Piguet’s atelier was not only the destination for women with a discerning eye for extraordinary design and workmanship, it was also the golden ring for the young apprentices of fashion future. Indeed, with the budding talents of Hubert de Givenchy, Christian Dior, Marc Bohan, and American James Galinos, all working under his tutelage, Piguet was the arbiter of all things mode and couture, and the mentor of Haute Couture’s very foundation.

Charming and aristocratic, a connoisseur of literature, painting, and the decorative arts, Piguet worked with and was influenced by contemporaries that left indelible marks on modern culture – Cocteau and Jean Marais, to name just two. In 1944, Piguet’s work with perfumer Germaine Cellier would prove his greatest creative collaboration. Never shy of focusing on the present and real – accessorizing his fashion shows with gas masks and other WWII-centric symbols, Piguet’s first scent Bandit, toppled fragrance’s foundation by delivering notes of leather and tobacco to the women who faced the WWII greatest societal battles.

Then, in post-war 1948, Piguet and Cellier caused a seismic shift with the introduction of Fracas, the effusive, genially complex tuberose scent that laid the groundwork for every white floral that followed.

Today, Robert Piguet Parfums continues to generate “firsts” in the world of perfumery, formulating audacious fragrances that are true to the company DNA of extraordinary quality, superior artistry, and true luxury.

In 1944, Robert Piguet created a daring couture collection, which was based on a “Bad Boy” concept. Just at the end of World War II, Piguet’s shows featured models sporting villain masks and brandishing toy revolvers and swords. The scent accompanying this air of avant-garde mischief was Bandit, a composition created with perfume icon, Germaine Cellier, renowned for her bold and distinctive creations.

Bandit is a renowned classic. Cellier used dark notes of leather, the greenness of moss, and smoky woods to give the scent its rich and unforgettable character. Accented with verdant galbanum and hints of orange blossom, Bandit is certainly the “enfant terrible” of the Piguet fragrance collection. Jasmine and patchouli lend an exotic twist, while leather and oak moss provide a thorny crown.

The coveted jewel in the crown of Piguet’s glittering collection, 1948 game-changer Fracas, is a long-time trendsetter. In this case, Germaine Cellier sought to create a scent that would make its wearer feel like a bombshell; one that would leave an unsettling effect on everyone that encountered it.

With unmistakable and unrivalled opulent tuberose and jasmine accords, this lush and creamy concoction clings to a woman’s skin and warms with her unique chemistry. Unlike many traditional white florals, Fracas is dark and luscious. Rich accents of sandalwood and delicate musk enhance the brilliance and complexity.

Its legacy and unrivalled artistry have earned Fracas a proud position in the Fragrance Foundation Hall of Fame.

Născut în 1898, într-o importantă familie de bancheri din Elveția, Robert Piguet și-a descoperit preocupările profesionale de la o vârstă fragedă. Însă, dând dovadă de o înclinație spre modă, mai degrabă, decât spre finanțe, Piguet a emigrat la Paris, în 1918, spre marea dezamăgire a părinților săi. Plecarea sa nu avea să fie în zadar, deoarece tânărul geniu creator a devenit, în scurtă vreme, o figură emblematică a înfloritoarei ere Haute Couture, studiind, inițial, sub umbrela marilor case de modă de lux Poiret și Redfern, și deschizând, în cele din urmă, propriul său atelier în mult râvnitul Rond-Point de pe Champs Élysées.

În 1933, după ce și-a încheiat ucenicia la două dintre cele mai importante case de modă ale secolului al XX-lea, Piguet și-a deschis propria casă pe Rue du Cirque. Acolo a devenit cunoscut pentru delicatețea și discreția designului rochiilor sale de zi, pentru îndrăzneala rochiilor de seară, care se remarcă prin culorile vii, sau prin croiala perfectă a bluzelor în nuanțe de gri, subțiri… Fiecare colecție este o reflexie a ochiului său critic, a simplității și rafinamentului, precum și a calității care l-a definit cel mai bine pe Piguet: eleganța. În stil. În caracter. În inspirație.

La data de 11 septembrie 1933, a fost creată oficial denumirea de „Robert Piguet Couture.” Robert Piguet împarte conducerea cu nepotul său Georges, în vârstă de numai 22 de ani, fiul fratelui său, Victor.

Prima colecție de vară a lui Piguet a fost prezentată în ianuarie 1934. Dar creatorul a avut nevoie de publicitate. După cum scrie L′Officiel, el „deschide ușa noilor sale ateliere pentru a arăta o avanpremieră a colecției”.

Această simplitate, couturier-ul o explică: „Înainte de toate, încerc să fac rochii tinerești și simple. Sportul și educația fizică oferă multor femei o linie impecabilă a siluetei, care devine cel mai bun motiv pentru eleganță, evidențiază femeia și îi ascunde defectele.

Atelierul lui Piguet nu era numai locul preferat de femeile pătrunzătoare în căutarea unui design extraordinar și a măiestriei în execuție, ci și cercul de aur pentru tinerii ucenici, tinerele speranțe pentru moda viitorului. Într-adevăr, cu tinere talente în devenire ca Hubert de Givenchy, Christian Dior, Marc Bohan și americanul James Galinos, toți lucrând sub tutela sa, Piguet era arbitrul tuturor aspectelor legate de modă și de croitorie de lux, dar și mentorul care s-a aflat la temelia instituției denumite „Haute Couture”.

Fermecător și aristocratic, fin cunoscător al literaturii, picturii și artelor decorative, Piguet a lucrat alături și a fost influențat de contemporanii care și-au lăsat o amprentă eternă și incontestabilă asupra culturii moderne, cum ar fi Cocteau și Jean Marais. De fapt, după moartea lui Piguet, Jean Cocteau, un prieten drag și de încredere, la fel cum au fost și Colette, și marele regizor Jean Marais, a scris despre Piguet: „el a iubit, a inventat, a dat… un membru generos și vibrant al echipei noastre”.

În 1944, activitatea pe care Piguet a desfășurat-o alături de parfumierul Germaine Cellier avea să se dovedească a fi cea mai importantă colaborare de ordin creativ a sa. Piguet nu s-a sfiit niciodată să se concentreze asupra prezentului și realității – folosind ca accesorii, în prezentările sale de modă, măști de gaze și alte simboluri centrale pentru cel de-al doilea război mondial, iar primul său parfum, Bandit, a zdruncinat arta parfumeriei din temelii, oferindu-le femeilor (care au avut de înfruntat cele mai mari bătălii societale din cel de-al doilea război mondial) un parfum cu note de piele și tutun.

Ulterior, în 1948, după război, Piguet și Cellier au provocat un real seism când au lansat Fracas, exuberantul parfum de o complexitate genială pe bază de tuberoză, care a devenit piatra de temelie a tuturor parfumurilor pe bază de flori albe, care l-au urmat.

În prezent, Robert Piguet Parfums continuă tradiția de deschizător de drumuri a fondatorului său în lumea parfumeriei, creând compoziții îndrăznețe de parfumuri care rămân fidele ADN-ului societății prin calitate, desăvârșire artistică și adevărat lux.

În 1944, Robert Piguet a creat o colecție îndrăzneață de croitorie de lux, care s-a bazat pe conceptul de „Rebel” (Bad Boy). La finele celui de-al doilea război mondial, paradele de modă organizate de Piguet prezentau modele care purtau ostentativ măști de delincvenți și fluturau revolvere și săbii de jucărie. Parfumul care însoțea acest aer avangardist și poznaș al evenimentelor a fost Bandit, o compoziție creată împreună cu idolul artei parfumeriei, Germaine Cellier, renumită pentru creațiile sale îndrăznețe și extravagante.

Bandit este un clasic de renume. Cellier a folosit note întunecate de piele, prospețimea mușchiului și lemne fumurii pentru a-i oferi acestui parfum caracterul său bogat și memorabil. Evidențiat cu accente de galbanum verde și note de flori de portocal, Bandit este indiscutabil „copilul teribil” al colecției de parfumuri Piguet. Combinația dintre iasomie și paciuli îi conferă un aer exotic, în timp ce pielea și mușchiul de stejar îi dau o puternică notă de vârf.

Mult râvnita bijuterie a coroanei din strălucitoarea colecție a lui Piguet, Fracas, parfumul lansat în 1948 care a schimbat pentru totdeauna regulile jocului, a fost și continuă să fie un deschizător de drumuri. În acest caz, Germaine Cellier a dorit să creeze un parfum care să o facă pe cea care îl poartă să se simtă uluitor și să aibă un efect tulburător asupra tuturor celor pe care îi întâlnește.

Cu acorduri inconfundabile și inegalabile de tuberoză opulentă și iasomie, acest melanj creativ amplu, luxuriant și catifelat se contopește cu pielea celei care-l poartă și se încălzește în funcție de chimia ei proprie. Spre deosebire de numeroase alte parfumuri tradiționale pe bază de flori albe, Fracas este întunecat și savuros. Accentele bogate de lemn de santal și de mosc delicat îi intensifică splendoarea și complexitatea.

Moștenirea lăsată de Fracas și măiestria artistică fără pereche i-au asigurat un binemeritat loc de frunte în vestita galerie a celebrităților a Fundației Parfumului.

 

Leave a Reply